13 Haziran 2013 Perşembe

Tarih Çapulcu Denen İnsanlardan Bahsedecek

Günlerini hızlı hızlı yaşayıp naptığını bile anlayamayan Bir Çeşit Ben insanıylayız.

Aradaki küçük olaylar dışında Türkiye'de Gezi Parkı olayı gündem oluşturuyordu. Bir Çeşit Ben önce haberlerde Gezi Parkı denen yere AVM yapılacağı için ayaklanan insanlardan bahsedildiğini duymuştu. Anlam verememişti. Bu kadar zamandır sessizleşen, tepki göstermeyen, kendi aralarında bile hükümeti eleştirmeye korkar hale gelen halk birden neye böyle tepki veriyordu?


Gezi Parkı için polislere kitap okuyan çevrecilere polisin tomalarla, biber gazıyla ve coplarla sert tepkisiyle herkes "Bu kadarı yeter" demeye karar verdi. Özellikle Ankara'daki polislerin halka aşırı kötü davranması dikkatlerden kaçmadı. Daha da garibi medyada neredeyse hiç bir kanal bu olaydan bahsetmedi. İnsanlar olayları yabancı kanallardan izlediler. Böylece medya yandaşlığını somut bir şekilde ortaya koymuş oldu.

Bazıları buna bir kaç ağaç için böyle tepki verilir mi dediler. Ancak halk cevabını sloganlarıyla verdi. " Ayyaş burada Tayyip nerede?" "Biber gazı bizde kafa yapıyor..." vs. Olay ağaç olayı değildi :

"Şu saatler içinde içki içebilirsin
Şu kadar çocuk yap
Şöyle örtün" diye istediğini yaptıran herşeye karışan hükümete tepkiydi. En küçük protestoda biber gazı yemeden ordan çıkamayan insanın tepkisiydi.

İnsanlar medyanın sessizliğiyle televizyondan bir süre uzaklaştılar. Tepkiler mizahın en güçlü halleriyle ortaya kondu.  Ünlü ünsüz demeden herkes "Biz halkız, sizin önemsemediği halk" demek için sokağa döküldüler. Bu sırada biber gazları, tomalar düşman engeller gibi iş başındaydı.


İlk gün Bir Çeşit Ben de İzmirlilerin çoğu gibi Alsancak'a gitti. "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye bağırırken tüyleri diken diken oldu. Bazen "Bugün Kurtuluş Savaşı olsa savaşacak genç çıkar mı?" diye düşünürdü. Cevabı orda aldı. İnsanlar birlik olmuşlardı. Kocaman kocaman bayraklar açılmıştı.

Direnişe destek verenler en azından bir dikkat çekmeye çalışırken dönem başbakanı Recep Tayyip Erdoğan onları dikkate bile almadığını belirten konuşmalar yaptı. Cumhurbaşkanı "Mesaj alındı" derken başbakan "Neyi kastetti bilemiyorum" diye çok da tın tavrını ortaya koydu.  Başka bir yerde direnişçilere Çapulcu dedi. Televizyona çıktı, "Ben inançlı biriyim. Müslüman kardeşlerim şöyle böyle" diye konuştu durdu. Bir Çeşit Ben'in en nefret ettiği ve hazmedemediği şey de buydu. Türkiye'yi İran'a çevirmek değil de neydi ki bu... Laiklik tanımını yiyip yutmuş bir hükümet vardı karşısında. "Karşısına geçip banane senin inancından arkadaş. Vicdan yaptırma millete." diye bağırası geliyordu.

Direniş için insanlar biber gazı yemekten helak oldu. Hatta bağışıklık kazandı. Dönemin İstanbul Barosu Başkanı "Bunun adı vahşettir, haşere mi ilaçlıyorsunuz" diyerek tepkisini ortaya koydu.


 17.gün Erdoğan bir gezi parkı heyetiyle görüştü. Ve etrafta Referandum'a giden bir Türkiye haberleri yayıldı.

Olay yirminci, yirmi beşinci günlerde nereye gider, ne olur bilinmez.. Ancak herkes Türk Halkının istediğinde nasıl da birlik olabildiğini gördü. Aslında bölmenin o kadar kolay olmadığını anladı. Koyun sanılan halkın sabrının taşabildiği görüldü.

Bir Çeşit Ben biliyordu ki yıllar sonra bir gün çocuklar yakın tarih diye bunlardan bahsedecekti. Olayı çevirenler olacaktı tabi. Çok övenler, çok yerenler, hatta dönemin şartlarına göre bahsinin geçmesini yasaklayanlar olacaktı. Ancak bir gün "Gezi Parkı" diye direnişe geçen ÇAPULCULAR konuşulacaktı.


5 yorum:

  1. Resmen yaşadıklarımı düşüncelerimi yazan bir blogger daha!

    Bir çeşit ben bu yüzden seviliyor işte.

    :) tayyipistifa diyerek uzuyorum burdan :)

    YanıtlaSil
  2. @canyağız o klip süper olmuş yeni favorimiz :)

    @peraAy teşekkür ederim mahcup oldum :) tayyip istifa sloganlarına katılarak ben de kaçıyorum o zaman :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. körleşmeyin arkadasım. Evet halk dediğiniz bir kaç çapulcu. İnsan hiç bişe anlamasa bile avrupa devletleri ne zaman iyiliğimizi istedide şimdi istesin. en azından bunu düşünseniz bu olayı daha iyi anlarsınız. Ağac bahane. Herkese de böle örtülü giyinin demiyor sadce örtülülere karışmayın onlarda istediği yerde istediği gibi giyinsin diyor. buda bir özgürlük. siz cansınızda onlar patlıcan mı. ayıp denilen bişe var. yazık bu gencliğin böle kandırılması yazık.

      Sil
    2. Bence de körleşmemek lazım. Halkı çapulcu ve diğerleri diye ayıran insanları nasıl savunabiliriz acaba? Olay ağaç da değil örtü de. Olay söz hakkının yok edilmeye çalışılması. Herşeyin copla, biber gazıyla susturulmaya çalışılması. Evet ağaç bahane...

      Sil